19 травня 2016 р. на факультеті туризму, готельної і ресторанної справи відбувся міжкафедральний студентський науковий семінарприсвячений Дням Європи в Україні на тему "ЄВРОПЕЙСЬКА СУТЬ УКРАЇНСЬКОЇ КУХНІ".
Науковий захід проводився в рамках відкритого засідання студентських наукових гуртків «Харчування, здоров’я та рекреація» та «Ресторатор» кафедр оздоровчого харчування, екології і безпеки туризму й харчових технологій та ресторанної справи. Підготували доповіді до участі в семінарі 15 студентів-гуртківців ІІ-IV курсів, що навчаються за напрямом підготовки 6.051701 «Харчові технології та інженерія» ("Технологія оздоровчого та профілактичного харчування").
З вступним словом до учасників наукового семінару звернувся завідувач кафедри оздоровчого харчування, екології і безпеки туризму, д.с.-г.н., професор Бомба М.Я., який наголосив на актуальності дослідження проблеми становлення українських кулінарних традицій, взаємовпливу особливостей харчування між різними країнами Європи; важливості вивчення та збереження унікальних традицій харчування українського народу, відновлення забутих рецептів сільської кухні тощо. Крім того, професор Бомба М.Я. зазначив, що «наукові дослідження в різних напрямках студенти повинні починати ще з другого курсу і доводити їх до завершення на 5-му курсі, захищаючи дипломні проекти. При цьому між студентами п’ятих та других курсів має бути взаємодопомога, співпраця, передача набутого досвіду, вмінь та навичок практичної діяльності».
На семінарі заслухано 8 усних доповідей та обговорено 3 стендові доповіді за такою тематикою:
1. Історія формування української кухні Олексюк Любов (ТОПХ/14), доц.Івашків Л.Я.
2. Феномен галицької сільської кухніІванюк Катерина (ТХ/14), Шелест Христина (ТОПХ-14), доц.Івашків Л.Я.
3. Вплив європейських гастрономічних традицій на формування української кухні
Стемпіцька Вікторія, Гриб Софія (ТОПХ/14), доц.Івашків Л.Я.
4. ПоРівняльна характеристика німецької та української кухні Вороніна Віолетта (ТОПХ/13), доц. Лотоцька-Дудик У.Б.
5. ПоРівняльна характеристика Грецької та української кухні Дубенська Олена (ТОПХ/14), доц.Івашків Л.Я.
6. Десять страв, які можна запропонувати туристам з Європи Качмар Оксана (ТОПХ/12), ст. викл. Максимець О.Б.
7. ТРАДИЦІЙНІ ВЕЛИКОДНІ СТРАВИ В УКРАЇНІ ТА ЄВРОПЕЙСЬКИХ КРАЇНАХ Груба Ірина, Рудницька Вікторія (ТОПХ/13), Лотоцька-Дудик У.Б.
8. Борщ як елемент національної культури Ваврищук Наталя (ТОПХ/12), ст. викл. Максимець О.Б.
9. Вплив УГОРських КУЛІНАРНИХ традицій на формування ЗАКАРПАТської кухніКосмацька Люба (ТОПХ/12), ст. викл. Максимець О.Б.
10. ЗАГАЛЬНІ АСПЕКТИ ФОРМУВАННЯ УКРАЇНСЬКОЇ НАЦІОНАЛЬНОЇ КУХНІКварцяна Х.І., Ткачук А.А. (ТОПХ/13), доц. Лотоцька-Дудик У.Б.
11.ПОРІВНЯЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА УКРАЇНСЬКОЇ ТА ЄВРОПЕЙСЬКИХ КУХОНЬГолощапова А.А.(ТОПХ/13), доц. Лотоцька-Дудик У.Б.
За певними аспектами доповідей виникали тривалі дискусії. Із заключним словом до учасників наукового семінару звернулась проректор з науково-педагогічної роботи і туризму к.б.н., в.о.доц. Паньків Н.Є., яка підвела підсумок науковій діяльності студентів-гуртківців, наголосила про проходження Днів науки в Україні та нашому інституті, про важливість глибокого пізнання національних традицій української кухні та кухонь народів Європи, а також, участі студентів у міжнародному стажуванні, наукових проектах, здобутті грантів. Усе це сприятиме підвищенню конкурентоспроможності наших випускників на ринку праці.
Учасники семінару пришли на захід у вишиванках, оскільки 19 травня в Україні відзначають День вишиванки. Це сприяло проведенню заходу у святковій атмосфері та популяризації не лише української кухні але й культурних традицій українського народу. Продовження досліджень в цьому напрямку сприятиме більшому привабленню туристичних потоків в Україну й активізації внутрішнього та зовнішнього туризму.
З матеріалами наукового семінару можна ознайомитись на кафедрах оздоровчого харчування, екології і безпеки туризму, харчових технологій та ресторанної справи та в бібліотеці ЛІЕТ.